De buitenstem

Je buitenstem

Sinds een aantal weken heb ik een nieuwe leerling van 8 jaar, een ontzettend vrolijke meid die graag zingt, maar op school wordt ze uitgelachen. Ze zingt namelijk graag laag en als ze hoger wil zingen, lukt het niet of komt er een klein en zacht geluid uit. In de les zijn we daarom vooral bezig met het plezier in zingen vergroten, gekke bekken trekken, roepen, sirenes nadoen en vooral aan het experimenten met verschillende geluiden maken. Het viel me op dat ze haar mond nooit verder opendeed dan een of twee centimeter. Toen ik haar aan het uitleggen was dat ze haar mond best wat verder open mocht doen, zei ze:

L: “Maar juf, dan hoor je mijn buitenstem”
Ik: “Je buitenstem?”
L: “Als ik buiten speel, gebruik ik mijn buitenstem. Als ik op school ben, mag dat niet. Dan gebruik ik mijn binnenstem”.
Ik: “Zou je je buitenstem eens aan mij willen laten horen?”.
L: “ Nee, dat kan niet, want we zijn nu toch binnen”.

Na wat doorvragen bleek dat de juf op school de kinderen heeft geleerd om binnen niet te schreeuwen en dit heeft uitgelegd als de binnen- en buitenstem. Wat een bijzonder en creatief idee, om hiermee de kinderen bewust te maken van stemgebruik. Het werkt waarschijnlijk ook voor veel kinderen, maar mijn leerling had zich dit zo aangetrokken dat ze binnen geen volume meer durfde te maken. En het gevolg daarvan was dat de stem heel luchtig en klein werd in de hoogte, waardoor haar klasgenoten hier opmerkingen over gingen maken en haar stem zich steeds verder terugtrok.

Dit is iets wat ik vaak tegenkom in de zangles. We zijn allemaal opgegroeid met het idee dat veel geluid maken, storend is. Nederland is dichtbevolkt en we hebben allemaal buren die mee kunnen luisteren. We zijn toch geen Amerikanen? Die hoor je altijd overal bovenuit met dat knauwende, scherpe geluid. Irritant!
Dat geluid, twang, is in de zangles juist heel erg handig en bruikbaar (als je het leert doseren). Het leuke aan zangles is dat je weer mag kennismaken met al die geluiden die je niet meer mocht maken toen je volwassen werd. Het is een hernieuwde kennismaking met je buitenstem, die je misschien niet eens meer herkent omdat het zo lang geleden is. Ben jij dit ook, dit enorme geluid? Ja!
In de zangles mag je buiten alle volumegrenzen treden die in de binnenwereld gelden. Je buitenstem mag eruit komen en dat zorgt voor emotionele en mooie momenten. Het moment dat je stem de ruimte vult en je volledig aanwezig bent. Dat is de prachtige buitenstem!